Iota какво е това

Iota какво е това

Share:

IOTA е първият разпределен регистър, създаден за "Интернет на всичко" - мрежа за обмен на парични стойности и данни между хората и машините. Тя се основава на нова технология за разпределен регистър, Tangle, която преодолява неефективността на настоящите проекти на Blockchain и въвежда нов начин за постигане на консенсус в децентрализирана равнопоставена система. Той е разработен и предоставен от Фондацията с нестопанска цел "IOTA" със седалище в Берлин. Целта на фондацията е да създаде Trust Layer, който позволява на устройствата да обменят данни и стойности, които са неизменяеми и безплатни.

Силно мащабируема: IOTA използва структура на данни DAG, позволяваща паралелно добавяне на транзакции.

Изисквания с ниски ресурси: Проектиран за устройства, като сензори, например, за участие в нискоенергийна мрежа.

Транзакции с нулева такса: Изпращате 1 цент, получавате 1 цент. Изпращате 1 000 000 долара, получавате 1 000 000 долара.

Бързи транзакции: Транзакциите IOTA се потвърждават само в рамките на минути.

Квантова здравина по избор: С подписите на Winternitz, IOTA е устойчива на следващото поколение компютри.

Добре разпространена: Като глобално разпространена мрежа, IOTA е силна и устойчива на атаки.

За първи път хората и машините могат да прехвърлят пари и / или данни без никакви такси за транзакции в децентрализирана среда, където не се искат разрешения и където хора, които не се познават, няма нужда да се доверяват един на друг, а на самата система (trustless system). Това означава, че дори наноплащанията са възможни, без да е необходим доверен посредник от какъвто и да е вид. Токенът е създаден, за да обслужва „Интернет на нещата“ (IoT): милиардите малки изчислителни устройства, които все повече се вграждат в ежедневни обекти, позволявайки им да изпращат и получават данни. IOTA трансформира тези свързани машини в автономни икономически агенти, позволявайки изцяло нова икономика на нещата. Предвижда се до 2025г. повече от 75 милиарда устройства да бъдат свързани към „Интернет на нещата“.

Токенът стартира през юни 2017 г. с общото предлагане от приблизително 2,78 квадрилиона IOTA, предоставени от самото началоНикога няма да бъде създаден допълнителен токен. Докато употребата не стане по-широко разпространена, 1 MegaIOTA (MIOTA) е приетата в момента базова единица.